KÄYTTÄJÄNIMI SALASANA  KIRJAUDU 
FC Kuusysin valmennuskoulutus – taitoharjoittelua ja kisaamista yhdessä
Julkaistu 27.08.2018 - Päivitetty 27.08.2018

FC Kuusysin valmennuskoulutus – taitoharjoittelua ja kisaamista yhdessä
Jalkarannan koulu

Pitkäaikainen jalkapallon taitovalmentaja Pertti Kemppinen ja liikunnan opettamisen ammattilainen Martti Iivonen kouluttivat FC Kuusysin valmentajia lauantaina 25. elokuuta Lahdessa.

Paikalla oli kolmisenkymmentä seuran valmentajaa tyttö- ja poikajoukkueista.
Päivän teemat käsittelivät muun muassa taitoharjoittelua kollektiivina (ryhmässä), psykokinestiikkaa ja havainnointia (näkömuistia, nopea ajattelua), keskittymiskyvyn kehittämistä (työmuistin kautta) sekä harjoittelun intensiteetin kasvattamista.

Pertti Kemppinen on toiminut vuosikymmeniä jalkapallossa. Hän järjestää taitovalmennusta yksilöille, mutta korostaa, että jalkapallo on joukkuepeli.
Valmentajan tulee huomioida kaikki pelaajat, ymmärtää jalkapalloa laaja-alaisesti ja osata vaatia sopivalla tavalla.

- Valmentajan ymmärrys pelistä ja kunkin pelaajan tuntemus täytyy olla laaja. Mielikuvituksen kautta voi luoda oivaltamis- ja älykkyysharjoituksia sen lisäksi, että on teknis-taktisia, taito- ja fyysisiä kisoja, Kemppinen kertoo.
Päivän aikana kaksikko Kemppinen-Iivonen esittelee käytännön harjoitusten avulla, millaisia kollektiiviset taitoharjoitukset ovat.

*Kisaamista, kehittämistä ja palautteenantoa*
- Jalkapallo on luonteeltaan kilpailua. Olisi hyvä, että jokaisessa taitotreenissäkin on kisa, Martti Iivonen sanoo.
Kun puhutaan kehittämiskohteista, valmentajan tulee löytää jokaisesta pelaajasta myös vahvuuksia.
- Pelaajan pitää saada kuulla myös näistä. Asia voi liittyä myös peliä laajempiin teemoihin, henkisyyteen, johtajuuteen, Iivonen muistuttaa.
- Yhdessä mallitreenissämme osoitimme, miten yhdistää keskivartalon voimahallinta, reaktio ja nopeustaitavuus, kun kyseessä on jalkapallon taitoharjoitukset, Kemppinen sanoo.
- Toisessa taitoharjoitteessa käsittelimme pelaajan keskittymistä ja muistia. Työmuistiin mahtuu muutama asia kerrallaan. Pelaajan keskittymiskykyä ja työmuistia valmentaja voi tietoisesti kehittää.
- Nykypäivänä tasapäistetään paljon. Kyseessä on kilpailua ja urheilua, jossa toinen joukkue voittaa ja toinen häviää. Meidän pitäisi aina muistaa kilpailullisuus, kun jalkapallosta on kyse, FC Kuusysin urheilutoimenjohtaja Harri Kampman kertoo.
- Valmentajalla on oikeus ja velvollisuus vaatia pelaajilta hyvää asennetta ja parasta mahdollista yrittämistä - niin treeneissä kuin pelitapahtumissa, Kampman jatkaa.

*Lisää urheilullisuutta*
Kemppinen – monen muun urheiluvalmentajan tavoin – toivoo lisää liikunnallisuutta ja urheilullisuutta harjoituksiin.
• Ensimmäinen, tärkein asia treeneissä on määrä. Laatu tulee vasta toissijaisesti. Mahdollisimman paljon pallokosketuksia, jonot liikkeet ja kisat käyntiin. Tärkeää on saada aikaan liikettä, Pertti Kemppinen korostaa.
• Alle 12-vuotiaalla motoriikka, kehonhallinta, liiketaito voi kehittyä huomattavasti, kun niitä harjoituttaa tietoisesti ja jämptisti. Samoin jalkapallon perustaidot tarttuvat, kun lapsi innostuu pelailemaan ja leikkimään pallolla - myös omalla ajalla.
Valmentajan pitää käyttää paljon ajattelutyötä siihen, mitä asioita ja missä järjestyksessä opettaa. Kemppisen tanoke-koulutuspäivä antoi lukuisia vinkkejä ja valmiuksia Kuusysin valmentajille.

*Simo Syrjävaaran neljän kohdan oppi valmentajille*
Koulutustilaisuudessa virisi keskustelua siitä, kuka osaa sanoa, kenestä tulee (ammattilais)jalkapalloilija, kenestä ei?
- Muksut kehittyvät hyvin eri tahtiin. Mulla poikamaajoukkueissa oli monen sorttisia, fyysisesti eri kehitysvaiheissa olevia pelaajia, kertoi tilaisuudessa puhunut Suomi-futiksen valmentajalegenda, lahtelainen Simo Syrjävaara.
- Teimme todella paljon yksilötreenejä ja toistoja, talvisin Suurhallissa, Syrjävaara muistelee ja jatkaa: Joistakin pelaajistani lopulta tulikin jalkapalloammattilaisia, toisista yritysjohtajia tai muun alan ammattilaisia.
- Yhteinen tekijä kaikille jalkapalloammattilaisille on harjoittelu. Monille huippupelureista yhteistä on myös aikatauluttaminen, kouluasioiden hoitaminen ja omatoiminen, tietoinen treenaaminen.
- Tänään, 25.8.2018, on tasan 45 vuotta siitä, kun naisten maajoukkue pelasi ensimmäisen maaottelun. Lahdessa naisjalkapalloilu on aloitettu 1971. Katson ilolla sitä, miten hienosti varsinkin Lahdessa tyttöfutis on mennyt eteenpäin, kertoo Simo Syrjävaara.
Syrjävaaralla on neljän kohdan ohje nykyisille ja tuleville jalkapallovalmentajalle: opeta, ohjaa ja kasvata, kannusta.

FC Kuusysi r.y.

Viimeisimmät Pääuutiset
Onnenpotkuja lukuvuoteen 2019-2020
Tulosta futisaiheinen lukujärjestys täältä
2012 syntyneiden tyttöjen ja poikien joukkuetoiminta käynnistyy
Ensimmäiset harjoitukset maanantaina 12.8. kello 16.30-18 Paavolan Tekonurmi
Masto Cup sponsored by Tykkimäki turnaus saatu päätökseen
Kuluneen viikonlopun turnaus pelattiin viileässä säässä, mutta hymyssä suin.
Jenna Rantaselle urheilijastipendi
Lahti Energia -urheilijastipendit jaettiin toista kertaa
Pelit jatkuu pojilla treeneissä
Toimintaa 2008-2016 syntyneille pojille
Timanttista toimintaa tytöille syksyllä
Toivotamme kaikki 2007-2016 syntyneet tytöt tervetulleiksi mukaan toimintaan
Tyttöjen 2012 joukkueen toiminta käynnistyy
Ensimmäiset harjoitukset maanantaina 12.8. klo 16.30 Paavolan tekonurmi
FC Kuusysin toimisto suljettu 17.-19.6.2019
Henkilöstö Kisapuistossa Futiskoulun lopputurnauksessa
FC Kuusysistä kaksi T15 Helmarileirille 4.-5.6.2019
Mannerkivi ja Moilanen Eerikkilään
Oksanen, Hänninen, Kovanen Huuhkaja-leirillä
Lisäksi Piispanen mukana valmennusryhmässä ja Heikkonen liittyy ryhmään lopputurnauksessa.
Näytä vanhemmat
Ilmoitukset
Tukijengi Tytöt Pojat
Platinakumppanit
Ilmoitukset
Stadium
 
Copyright © 2011-2019 FC Kuusysi r.y. 
Powered by Tucom Oy.