FC Lahti/1 T18 SM-karsintaan

FC Lahden ykkösjoukkueen mainio kausi sai erinomaisen päätöksen, kun joukkue kukisti T18 Ykkösen lohkovoittajien välisessä karsintaottelussa kokkolalaisen KPV:n suurinumeroisesti 8 – 2. Lauantaisella voitollaan FC Lahti lunasti itselleen paikan ensi talvena pelattavaan T18 SM-karsintaan ainoana T18 Ykkösestä nousevana joukkueena. Karsintaan osallistuu 12 joukkuetta kahdessa lohkossa, joista molemmista viisi jatkaa kaudella 2024 korkeimmalle sarjatasolle T18 SM-sarjaan.

Ottelun ensimmäisen 19 minuutin aikana nähtiin melkoinen maalikimara: Ensin Wilma Nyberg vei vierasjoukkueen johtoon jo kuuden peliminuutin jälkeen, mutta kotijoukkueen kapteeni Sofia Korhonen tasoitti ottelun pilkulta vain neljä minuuttia myöhemmin. Kolme minuuttia siitä Aamu Kinnunen vei lahtelaiset ensimmäisen kerran johtoon, mutta KPV:n Adasofia Hotakainen tasoitti jälleen vain kolme minuuttia myöhemmin. Peli vanheni tämän jälkeen taas vain kolme minuuttia, kun KPV:n Josefina Ahlqvist rikkoi rangaistusalueella varoituksen arvoisesti. Seuranneen rangaistuspotkun upotti Korhonen itsevarmalla suorituksellaan juuri yläriman alapuolelle.

Elli Savolainen vei klassisella pukukoppimaalillaan FC Lahden jo kahden maalin karkumatkalle ajassa 45 + 1 minuuttia. Tauon jälkeenkään KPV ei saanut kirivaihdetta päälle. Sen sijaan FC Lahden maalitykki Cecilia Murtonen murskasi KPV:n haaveet voittotaisteluun pääsemistä kahdella maalillaan 55. ja 61. peliminuutilla. Sen jälkeen Kerttu Salonsaari tykitti yhden maalin ja loppusilauksen ottelulle antoi Fatima Diagne.

”Tänään olimme pelillisesti vahvempi joukkue, vaikka emme olleetkaan joukkueena täysin hereillä ottelun alussa. Vastustaja pääsi yllättämään meidät parilla nopealla vastahyökkäyksellä, mutta sortui meidän onneksemme pariin virheeseen omassa boksissaan”, arvioi FC Lahden vastuuvalmentaja Teemu Virtanen. ”Ceskun (Murtonen) ensimmäisen maalin jälkeen olimme tavoittamattomissa, koska pystyimme vaihtamaan toisella puoliajalla koko ajan tuoreita jalkoja kentälle.”

Kaudella 2023 FC Lahti voitti kaikki pelaamansa 23 sarjaottelua. Menestys perustui ennen kaikkea aggressiiviseen hyökkäykseen, josta osoituksena ovat 137 tehtyä maalia. FC Lahden Murtonen oli T18 Ykkösen maalipörssissä toisella sijalla 32 maalillaan. Yli kymmenen maalia tehneitä pelaajia oli peräti viisi.

Ensimmäistä kertaa vaikeiden koronapandemian sävyttämien vuosien jälkeen kilpajoukkueen pelaajamäärä oli kuluvalla kaudella riittävällä tasolla. Syyskaudella 2023 FC Lahti/1:ssä pelasi ensimmäistä kertaa pelaajia sekä FC Kuusysistä ja FC Reippaasta. Lisäksi FC Lahdesta on muodostunut houkutteleva kehitysympäristö junioripelaajille Lappeenrantaa ja Mikkeliä myöten. Sarjapaikka Naisten Ykkösessä sekä Lahden hyvät opiskelumahdollisuudet ovat monelle junioripelaajalle vetovoimatekijöitä. Kaudella 2024 FC Lahden pelaajapolku laajenee entistä nuorempiin ikäluokkiin. FC Lahti muodostaa joukkueen ikäluokkiin TU14 ja TU15 sekä kaksi joukkuetta ikäluokkaan TU18. Kuukauden pituinen testijakso on käynnissä marraskuun ajan.

Kuva: Tomi Saarivirta