Urheilustrategian esittely jatkuu 3/3: Vaikuttavuuden ja toimintaympäristön määrätietoinen kehitys
Aiesopimuksen allekirjoittaneiden seurojen yhteisen urheilustrategian kolmas päämäärä ”Vaikuttavuuden ja toimintaympäristön määrätietoinen kehitys” on lahtelaisen jalkapallon pitkän aikavälin strateginen kynnyskysymys. Tässä taustoitamme lyhyesti valinnan taustaa, sen tulostavoitteita ja keskeisiä keinoja.
Kilpailukykyisen toimintaympäristön kehittäminen on ”pitkää peliä”, jossa pikavoitot ovat harvassa. Se edellyttää jatkuvaa, rakentavaa vuoropuhelua kaikkien niiden tahojen kanssa, joilla on keskeinen rooli arjen olosuhteiden ja myös niiden käyttötapojen määrittelyn kanssa. Tämän keskeisen päämäärän toteutuksessa on kolme kivijalkaa, joita lyhyesti tässä avaamme.
Olosuhderatkaisut
FC Lahti -yhteisö on jatkossa yksi Suomen isoimmista seurayhteisöistä sekä kaupungin isoin liikuttaja ja tarvitsee kasvunsa tueksi selvästi paremmat olosuhteet harjoittaa toimintaa. FC Lahti -yhteisö päivittää loppuvuoden 2024 aikana konkreettisen olosuhdeohjelman strategiakaudelle. Se sisältää Kisapuiston kategoria 3 tasoiseen stadionhankkeeseen liittyvien tavoitteiden ohella myös muita, erityisesti arjen pelaajapolkua tukevia olosuhdehankkeita, aina tekonurmikenttien määrästä ja niiden laadusta lähtien. On selvää, että talviharjoittelun olosuhteet tarvitsevat merkittävästi lisää kapasiteettia, mutta erittäin tärkeitä ovat myös alueelliset, koulujen läheisyyteen tehtävät lajipuitteet.
Olosuhteiden osalta tarkastelua on tärkeä laajentaa myös perinteisten lajiolosuhteiden ulkopuolelle. Lasten ja nuorten liikunnallinen perusta rakennetaan myös monissa muissa monipuolisen liikkumisen mahdollistavissa ympäristöissä. Lahti on täynnä saleja, polkuja, uimahalleja, tatameja, pyöräteitä, kenttiä, ratoja ja latuja. Jokainen niissä vietetty hetki rakentaa myös innostuneen futaajan fyysistä perustaa.
Yhteisövastuun kehitysohjelma
Yhteisövastuulla ymmärretään uudessa urheilustrategiassa kahdenlaista vastuukokonaisuutta. Ensinnäkin haluamme saada koko osaavan ja monipuolisen jäsenistön sitoutumaan yhteisön arkeen. Tarvitsemme jokaisen roolista riippumatta antamaan omaa osaamistaan toiminnan kehittämisessä ja rakentamaan lahtelaisista lajitapahtumista raikkaita, innostavia hetkiä kaikille lahtelaisille.
Toisaalta FC Lahti haluaa olla osa laajempaa lahtelaista vastuunkantoa ja sitoutua Lahden ja Päijät-Hämeen elinvoiman vahvistamiseen. Haluamme auttaa koteja ja kouluja tarjoamalla lasten iltapäiviin tärkeää ja ammattitaitoista liikunnallista kerhotoimintaa eri puolilla Lahtea. FC Lahti haluaa pitää yhteisön ovet auki kaikille Lahdessa asuville ja tänne muualta muuttaville. FC Lahdesta löytyy oma joukkuetoiminnan arki jokaiselle lapselle ja nuorelle, näiden erilaisuudesta tai tavoitteista riippumatta. Suurena lajiyhteisönä meillä on mahdollisuus merkittäviin ratkaisuihin myös ympäristön säästämisen näkökulmista. Näitä tavoitetta tukemaan on rakennettu myös FC Lahden vastuullisuusohjelma.
Kumppanuuksien vahvistaminen
Toimintaympäristön kehittäminen ei onnistu yksin. Siihen tarvitaan vahvoja kumppaneita. Lahden kaupunki on olosuhteiden osalta ratkaisevassa asemassa, niin pelaajapolun kuin edustusjoukkueidenkin kohdalla. Haluamme etsiä ennakkoluulottomia, pelaajien arkea vahvistavia olosuhderatkaisuja. Yli 3000 pelaajan yhteisöksi kasvava FC Lahti koskettaa viikoittain yli 10000 perheenjäsentä lähipiireineen. He ansaitsevat lasten ja nuorten liikunnallista elämäntapaa vahvistavan ympäristön.
Lahtelainen yrityselämä on monipuolisesti mukana lahtelaisessa urheilussa. Yhdistyvä jalkapalloperhe tarjoaa suurimman lahtelaisen urheilumuodon kautta laadukasta ja ammattimaista yhteistyötä, joka koskettaa merkittävää osaa lahtelaisista perheistä.
Suomen Palloliiton kehitystyö pitää sisällään paljon sellaisia toiminnan tukiratkaisuja, joita FC Lahti juuri nyt tarvitsee. Yhtenä suurimmista suomalaisista lajiyhteisöistä haluamme omalta osaltamme vaikuttaa liiton toimintaan ja saada kehitystyöhömme sekä taloudellista että osaamiseen liittyvää tukea.
Kun toimintaympäristön kehitystyössä olemme vuodessa 2028, olemme ylpeitä siitä, että olosuhdetunneissa on saatu merkittävä kasvu, Kisapuiston kategoria 3 tasoinen stadionhanke on toteutunut ja edustusjoukkueiden katsojamäärät ylittävät 3000 katsojan keskiarvon ja sitoutuminen FC Lahti perheeseen on kasvanut.